Nikolaj Jensen

Ekspert hylder Team Danmarks psykolog-satsning efter OL: - Det er et vigtigt safe space

Alle danske atleter vil efter hjemkomsten fra sommerens OL-lege i Tokyo blive ringet op af Team Danmarks sportspsykologiske konsulenter. Det tiltag hylder Ann Grete Nørgaard, som i 2012 var af sted til OL og selv under hele sin karriere har gjort brug af en præstationstræner.

Mange har med længsel og abstinenser set frem mod OL i Tokyo, som efter et års corona-ventetid endelig er skudt i gang med den traditionsrige åbningsceremoni.

De næste to uger vil flere hundrede millioners øjne være rettet mod de atleter, som har klaret sig igennem nåleøjet og skal repræsentere deres land ved OL: En stor del for første og eneste gang.

Der er lagt utrolig mange års hårdt arbejde, flid og slid i at stå med OL-logoet på brystet, og når den olympiske ild om godt og vel to uger er slukket, så kan det være overvældende for såvel de erfarne som uerfarne atleter.

Læs også: Historisk OL vokser i Ann Grete Nørgaard: - Ingen selvfølge at deltage ved OL

Derfor har Team Danmark lagt en ganske klar strategi om, at samtlige 111 danske OL-atleter efter legene vil blive ringet op og vejledet af sportspsykologiske konsulenter. Det kan vise sig at få stor betydning, mener tidligere landsholdsfløj Ann Grete Nørgaard, der selv repræsenterede Danmark under OL i 2012.

- Jeg synes, det er et rigtig godt og meget vigtigt tiltag fra Team Danmarks side. Jeg havde min egen præstationstræner, som jeg brugte op til, under og efter OL, så jeg bearbejdede det hele med ham. For mig har den mentale del altid været vigtig, så jeg har selv varetaget den ved at have min egen præstationstræner, siger Ann Grete Nørgaard til Europamester.dk og fortsætter:

- Jeg synes, det er en undervurderet del af det at skulle at toppræstere og bearbejde både succeser og skuffelser. Det vigtigste for at sådan en samtale skal blive en succes er jo tillid. Det handler også om kemi mellem parterne.

- Men det har Team Danmark sikkert taget forbehold for, så relationerne er etableret på forhånd.

Da Ann Grete Nørgaard vendte hjem fra London i 2012 var hun ramt af en stor skuffelse. Skuffelse over at holdet ikke formåede at præstere tilstrækkeligt og allerede røg ud efter det indledende gruppespil.

Læs også: Håndboldekspert ikke i tvivl: - Jeg går all in på dansk OL-guld – igen

Derfor brugte hun også sin præstationstræner til at komme videre og bruge sin skuffelse på en god måde.

- For mig var det vigtigt at have tid til at være skuffet og lade OL-oplevelsen synke ind. Jeg havde derfor en “buffer”. Indtil turneringen startede, så talte vi sammen igen og satte mål for den nye sæson.

- Der brugte jeg i den grad skuffelsen fra OL som benzin på bålet, så det blev klart vendt til noget konstruktivt for mig.

- Jeg synes, at arbejdet med en præstationstræner rykker en helt vildt, fordi personen ikke har aktie i din karrierer’ som familie, trænere, holdkammerater og så videre. Det er et safe space, og det gør en kæmpe forskel, tror jeg, slutter Ann Grete Nørgaard.

111 danske atleter skal altså kæmpe for guld ved legene i Tokyo, som bliver uden tilskuere.

Ved hver af de seneste fem olympiader har Team Danmark vundet lige præcis to guldmedaljer. Den største guldmedaljehøst ligger helt tilbage i 1948 i London, hvor det blev til hele fem danske guldmedaljer.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER